Iepirkšanās internetā – droši un pareizi

Latvijā darbojas simtiem internetveikalu, bet pasaulē to skaits noteikti sniedzas miljonos. Apstākļos, kad iepirkšanās internetā kļūst par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, daudzi nemaz nezina, kā iepirkties droši, taču izlasot šo rakstu viss būs skaidrs.

Kā iepirkties internetveikalā droši?

Pirmkārt, uzreiz jāsaprot, ka visi interneta veikali nav vienādi. Tiem atšķiras īpašnieki, apgrozījums, garantijas un uzticamība. Atšķirt vienu no otra vismaz sākumā nav viegli, taču ir dažas pazīmes, kas ļauj saprast, vai veikals ir uzticams.

Pievērsiet uzmanību e-veikala izskatam un funkcionalitātei. Vai visas pogas darbojas, vai ir informācija par piegādi, apmaksas veidiem, kontaktinformācija. Šaubīgiem veikaliem kontaktinformācijas sadaļa nedarbosies un nebūs arī norādītas ziņas par līguma noteikumiem un atteikuma tiesībām. Ja pērkat mazu nieciņu pāris eiro vērtībā garantija nav būtiska, bet precēm, kas maksā 100 eur un vairāk noteikti ir vērts piedomāt pie garantijas esamības.

Droša apmaksa

Iepērkoties konkrētā veikalā pirmo reizi, centieties maksāt, nevis ar kredītkarti, bet izmantojot maksājumu starpnieku platformas.  Pasaulē populārākie starpnieki ir Paypal, kas nodrošina, ka problēmu gadījumā pircējs savu naudu saņem atpakaļ. Kādas var būt problēmas? Naudu samaksājat, bet prece neatnāk vai atnāk pilnīgi savādāka vai sabojāta. Gadījumos, kad pārdevējs pretojas un naudu neatmaksā vai kā citādi kavējas, paypal nostāsies pircēja pusē un līdzekļus atgūsiet.

Otrkārt, ja tomēr nemaksājat ar paypal, izveidojiet atsevišķu kredītkarti, kas paredzēta tikai priekš iepirkšanās internetā. Iemaksājiet kartes kontā tikai tik daudz naudas, cik paredzēts konkrēta pirkuma veikšanai. Ja kaut kas noies greizi krāpnieki nevarēs paņemt no jums neko vairāk, turklāt, maksājot ar kredītkarti papildus drošības garantijas sniedz arī banka. Ja kaut kas noiet greizi, viņi palīdzēs atgūt naudu.

Treškārt, ja veikals nav gana uzticams un iepērkaties internetā Latvijā, maksājiet par preci skaidrā naudā tās saņemšanas brīdī. Vairums internetveikalu ļauj maksāt skaidrā naudā savā birojā vai kurjeram, kas piegādi preci uz norādīto adresi.

Secinājums – paypal garantē vislielākta o drošību, otrajā vietā ir speciāla pirkumiem izveidota kredītkarte un kā alternatīva ir maksāšana par preci skaidrā naudā, taču tas ir iespējams vien Latvijā.

Garantija un atteikuma tiesības

Fiziskām personām ES ietvaros tiek nodrošinātas iespējas atteikties no preces 14 dienu laikā (ja tā nav lietota un pircēja sabojāta). Tāpat visām precēm pienākas vismaz 2 gadu garantija, taču ražotājs to var noteikt arī ilgāku. Iepērkoties ārpus ES – ASV, Ķīnā, Krievijā garantijas nosacījumi un atteikuma iespējas var būt atšķirīgas. Arī situācijās, kad solījumi netiek pildīti, panākt solījumu izpildi no pārdevēja, kas atrodas tūkstošiem kilometru attālumā būs problemātiski.

Cenu salīdzināšana un preču atlase

Interneta veikali ir daudzi, to piedāvājums un cenas mēdz atšķirties pat vairākas reizes. Lai atrastu labāko piedāvājumu ir vērts salīdzināt cenas vismaz 2 – 3 veikalos. Tas ļaus saprast, kur pirkt uz izdevīgākiem nosacījumiem un arī palīdzēs atrast tieši to preces modeli, kas jums ir vajadzīgs. Arī Latvijā gandrīz visi interneta veikali ir izpelnījušies to godu, saņemt atsauksmes par savu darbību. Tās var atrast forumos, komentāros un ziņu lapās. Salīdzinot interneta veikalus, ir svarīgi pievērst uzmanību pircēju atsauksmēm, jo tās palīdz uzzināt papildus informāciju par konkrēto veikalu. Iespējams, ka e-veikals ir skaists un viss izskatās labi, taču veikalam ir problēmas ar garantiju vai naudas atgriešanu. Šādas lietas neviens savā mājaslapā nerakstīs, lai neatbaidītu pircējus, bet paši pircēji labprāt dalās ar šādiem jaunumiem. Interesanti, ka Latvijā ir pat vairāki portāli, kuros tiek apkopotas lietotāju sūdzības un atsauksmes par uzņēmumiem, veikaliem un pat privātpersonām.

Internetveikalu salīdzināšana pēc popularitātes un sūdzībām

Jau noskaidrojām, ka pasaulē ir tūkstošiem interneta veikalu, taču visi nav vienādi. Lielākie un populārākie tādi ir vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, viņiem ir lielāks pamatkapitāls un iespēja uz lielāku apgrozījumu samazināt cenas. Otrkārt, viņi ir spējuši noturēties tirgū un palielināt savas pozīcijas, jo piedāvā labākus nosacījumus un pakalpojumus. Latvijā pie lielākajiem veikaliem pieder 1a.lv, 220.lv, euronics.lv, rdveikals.lv un ksenukai.lv. Tajā pašā laikā ir vēl vairāki desmiti, kas būtu pieskaitāmi pie vidējās klases un arī ir uzticami. Mazie e-veikali turpretim ir vēl krietni vairāk un nekļūdīsimies, ja teiksim, ka to skaits sasniedz vairākus simtus. Starp citu PTAC ir izveidojis “melno sarakstu” ar komersantiem, kas labprātīgi nepilda uzraugošo institūciju lēmumus. Lieki piebilst, ka to nedarot viņiem tiek uzlikts vēl lielāks sods, kas ir jāapmaksā arī situācijās, kad viņi nolemj lēmumu pārsūdzēt tiesā.

Kopsavilkums

Iepirkšanās internetā ir kļuvusi par ikdienu daudziem Latvijas iedzīvotājiem un no tās nevajag baidīties. Tajā pašā laikā ir vērts ievērot zināmus piesardzības pasākumus, lai iepērkoties tiešsaistē nezaudētu savu naudu. Informācija sagatavota, izmantojot pirkt.lv rakstu krājumus.

Papildus ieteikums – ja jums ir viedtālrunis, varat mainīt konta limitus caur bankas aplikāciju savā telefonā. Šādu iespēju piedāvā gan Swedbank, gan citas lielākās Latvijas bankas un tas ir ļoti ērti, jo limitus var izmainīt pat vairākas reizes dienā. Drošība, protams, būs lielāka, ja pirkumiem internetā būsiet izveidojuši atsevišķu bankas kontu.