Ogres novads

Ogres novads ir pašvaldība, kurā ietilpst Ogres pilsēta (administratīvais centrs) un vēl deviņi, bijušie pagasti. Novads robežojas ar Amatas, Aizkraukles, Ērgļu, Ikšķiles, Kokneses, Ķeguma, Lielvārdes, Mālpils, Ropažu un Vecpiebalgas novadiem. Ņemot vērā salīdzinoši nelielo attālumu līdz Rīgai, Ogre kopš Latvijas neatkarības atgūšanas lielā mērā ir kļuvusi par Rīgas guļamrajonu. Galvaspilsēta ir ērti sasniedzama gan ar personīgo, gan sabiedrisko transportu (vilciens, starppilsētu autobusi).

Absolūti lielākā daļa iedzīvotāju (84% ) ir latvieši, otra etniski lielākā grupa ir krievi, kas koncentrējas, galvenokārt, Ogres pilsētā. Saskaņā ar Statistikas pārvaldes datiem Ogres novadā dzīvo vairāk vīrieši (53,3%), kas ir samērā neparasti priekš Latvijas, kur skaitliski lielākā daudzumā ir sievietes.

Gaisa vidējā diennakts temperatūra janvārī ir -6 C, bet jūlijā +17,2 C. Ogres novadu šķērso Ogres upe un Daugava, kā arī vairākas mazās upītes – Kazupe, Ķiļupe, Urga u.c.

Vērts pieminēt, ka Ogres novadā aug 28 dižkoki, t.sk. vīksna (apkārtmērs 6,5 m), kadiķis (apkārtmērs – 1,2 m), liepa (apkārtmērs 5,7 m) un ozols (apkārtmērs 5,8 m).